Alt du behøver å vite om blanding av dekk på kjøretøyet ditt

For å oppnå optimal kjørekarakteristikker anbefaler Continental at alle hjulposisjoner på kjøretøyet utstyres med samme type dekk. Med andre ord dekk med samme merke, slitasjemønster, dekkdimensjon, lasteindeks og hastighetssymbol bør utstyres på hele kjøretøyet. Spesielt viktig er det at dekkdimensjonen, indeksen og hastighetssymbolene samsvarer med kjøretøyets spesifikasjoner for hjulposisjoner gitt av produsenten. I mange land er dette et lovpålagt krav. Å kjøre kjøretøyet med ikke-anbefalte kombinasjoner av dekkdimensjon, konstruksjon og hastighetskarakterer kan være både farlig og ulovlig. Følg produsentens anbefalinger for kjøretøyer og/eller søk råd fra en trent dekkspesialist dersom du vurdere å oppgradere dekkene med ulike størrelser, konstruksjoner lasteindekser eller hastighetskarakterer.

Hvorfor er dekkrotasjon gunstig?

For å oppnå jevn slitasje og maksimere slitasjebanens levetid, bør dekke dine jevnlig roteres. Følg produsentens anbefalinger for rotasjonsmønster og intervall. Med mindre noe annet er spesifisert av kjøretøyers produsent, anbefaler Continental å rotere dekkene akselvis med jevne intervaller. For eksempel ved skifting av sommerdekk til vinterdekk eller ved kjørelengdeintervall mellom 5000 og 10000 km, eller før dersom ujevn slitasje kommer til syne. Hvis dekkene begynner å vise ujevn slitasje, be servicepersonellet sjekke og/eller korrigere enhver forskyvning eller andre mekaniske problemer med hjulene.

Reservedekk med samme fulle størrelse (ikke midlertidige reservedeler) og konstruksjon som originaldekkene bør inkluderes i dekkrotasjonen. Sjekk og juster alltid lufttrykket på reservedekket når du innlemmer det i rotasjonen.

Tilpass lufttrykkene i henhold til produsentens anbefalinger for kjøretøyet for nye hjulposisjoner (spesifisert lufttrykk for fordekk og bakdekk kan være ulike).

Rotering av dekkene kan påvirke systemet for overvåkning av dekkenes lufttrykk (TPMS). Rådføre deg med kjøretøyers brukermanual eller et kvalifisert servicepersonell før du gjør justeringer eller rekalibrerer systemet.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Kan jeg blande ulike dekkmerker og slitasjemønstre på kjøretøyet mitt?

Vi anbefaler at de samme dekkene brukes på alle hjulposisjonene av kjøretøyet ditt. Dersom blanding av dekk er nødvendig, grunnet tilgjengelighet eller økonomiske årsaker, er det tillatt å blande ulike merker og slitasjemønstre så lenge slitasjemønstrene og merkene monteres på samme aksel. Det kan også være mulig å blande lasteindeks og hastighetssymboler så lenge lasteindeksen og hastighetssymbolene er over produsentens anbefalte minimumsgrenser (ekstra last vs. standardlast). I slike tilfeller bør høyere rangerte dekk festes på den bakre akselen.

Kan ulike mønsterdybder blandes?

Hvis du har bestemt deg for å skifte 2 dekk på kjøretøyet vil de nye dekkene sannsynligvis ha en større mønsterdybde enn de gamle dekkene. Blanding av ulike mønsterdybde er generelt tillatt.

Dekkindustrien anbefaler at de nye dekkene monteres på den bakre akselen.

Å plassere bedre grep på bakre aksel er generelt anbefalt for å forebygge mulig overstyring og tilfeller av tap av stabilitet på glatte overflater. Noen bilprodusenter anbefaler å installere de nyeste dekkene på fremre aksel. Konsultere med bilprodusenten og/eller dekkspesialist for videre informasjon.

Unntak for tillatt blanding av dekk.

Noen kjøretøy kan være fabrikkutstyrt med ulike dekkstørrelser montert på fremre og bakre aksel. For disse tillate blandingene av dekk må du følge bilprodusentens anbefalinger.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen