4 dekk myter

1. Overvåkingssystemer til dekktrykk pumper automatisk dekk

Alle nye biler produsert siden 2014 er lovpålagt å ha et overvåkingssystem til dekktrykk (TPMS). Disse nyttige elektroniske systemer er utviklet for å overvåke trykket inne i pneumatiske dekk, og de kan bidra til å forebygge ulykker forårsaket av for lavt trykk. De kan også hjelpe bilister for å sikre at bilene fungerer forutsigbart og reduserer drivstofforbruk, utslipp og dekkslitasje.

Systemene er koblet til bilens datamaskiner og når de oppdager at trykket i et dekk har falt til et utrygt nivå, får bilisten vite dette via en visuell varsling. Men i motsetning til hva mange tror, vil dette utstyret ikke automatisk pumpe dekk når lavtrykket blir oppdaget. Det sikrer bare at bilistene vet at det er et problem med lavt dekktrykk. Det er da opp til bilisten til å selv pumpe opp dekkene til riktig nivå.

Så, uansett om kjøretøyet har en TPMS eller ikke, må du pumpe opp dekkene manuelt. Det anbefales at du sjekker trykket ved hjelp av å nøyaktig måle hver par uker, og dette bør gjøres når dekkene er kalde (ettersom dette betyr at bilen har stått stille i et par timer eller mer).

2. Nye dekk skal alltid gå foran

Hvis du bare erstatter to dekk på bilen din, har du kanskje hørt at det er best å sette de nye dekkene på forsiden. Men dette anbefales vanligvis ikke. Med mindre håndbok gir konkrete råd om det motsatte, er det bedre å sette dekkene av høyeste kvalitet på baksiden. Dette gjelder uansett om bilen har for- eller bakhjulsdrift.

Når man setter de nye dekkene på baksiden har en tendens til å favorisere ‘understyring', noe som betyr at bilen i visse forhold (f.eks. på is eller kraftig regn) kan fortsette i en rett linje, selv om du slår hjulet. På den annen side, hvis de nye dekkene er på forsiden, er det mer sannsynlig at det bliver 'overstyring', noe som betyr at bakenden på bilen kan bevege seg fritt og forårsaker at du spinner rundt.

Dessuten er det bedre å ha nyere dekk som er mindre utsatte for punkteringer og andre skader forårsaket av slitasje på bakdelen enn foran, fordi det er vanskeligere å kontrollere biler med ødelagte bakdekk enn skadede forhjul.

Hvis du kjøper nye dekk, og ikke er sikker på hvor de skal monteres på bilen din, kan du få ekspertråd fra kvalifiserte teknikere.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

3. Overskridelse av 'maksimalt trykk' på dekkene vil få dem til å sprekke

Du har kanskje sett 'maksimalt trykk' på sideveggen av dekkene. Man antar ofte at dette tallet representerer det maksimale trykket som et dekk kan håndtere før det sprekker, men det er ikke sant. Det maksimale trykket angir det trykket som dekket skal være når bilen er fullastet - med andre ord det trykket som dekket skal være ved maksimal vekt.

Dette betyr at du ikke trenger å bekymre deg for at sprenge dekket hvis du overskrider dette nummeret når du pumper dekkene. Nye dekk er bygget for å være svært robuste, og de vil ikke eksplodere ved trykk, selv høyt over dette maksimale trykket. Men det er viktig å være forsiktig når man pumper opp bildekk. Hvis man pumper opp dem for mye kan dette forårsake skade, økt slitasje på slitebanen, og hvis dekkene har for mye luft i dem, er det en økt risiko for at de vil sprekke hvis du kjører over et hull.

Det som er viktig når du sjekker og justerer dekktrykket er å vite de riktige målingene for bilen. Du må alltid holde deg til disse så tett som mulig ettersom de vil variere avhengig av om bilen er fullastet eller ikke.

4. Ubrukte dekk brytes ikke ned

Det er sant at skader på dekk ofte hovedsakelig er forårsaket av slitasje. Det mest åpenbare tegnet på dette er det faktum at slitebanen på dekkene begynner å slites ned etter hvert som man kjører bilen. Men dette betyr ikke at dekkene, hvis du ikke bruker bilen, vil forbli i perfekt stand. En rekke andre faktorer påvirker også tilstanden av gummiet, f.eks. hvordan dekkene blir lagret. For eksempel, hvis de utsettes for varme, kulde, sollys, vann og is, vil de begynne å slites ned.

Det er skritt du kan ta for å beskytte dekkene mens de ikke er i bruk. F.eks. kan du lagre dem innendørs i et kjølig og tørt miljø som i garasjen. Men hvis bilen har vært inaktiv i lang tid, kan det hende at du må skifte dekkene i stedet for bare pumpe opp dem. Du bør sjekke dem nøye for tegn på skade, for eksempel sprekker eller buler.

Hvis du er usikker på om dekkene er fortsatt trygge, må en ekspert undersøke dem, og helst før du bruker dem.

Ved å sørge for at du vet informasjon om dekkene, kan du bidra til å holde deg trygg på veiene - og du vil være i stand til å nyte en jevnere kjøreopplevelse. Hvis du er ute etter nye dekk, kan vi hjelpe. Sjekk ut utvalget tilgjengelig på nettsiden vår, og når du har funnet de du ønsker, er det bare å måle, slik at de passer.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen