Dekk / felgbeskyttere

Mens veikanter og rusk i veibanen aldri har blitt ansett som dekkets venn, er mange av dagens dekk motstandsdyktige mot uheldige skader ved bruk av tykk gummi støpt på nøkkelområder på sideveggene. Dette hjelper med å redusere skaden på dekkene og/eller hjulene når sjåføren uheldigvis skraper dem mot fortauskanten under parkering eller en skarp sving ut av oppkjørselen.

De fleste standarddekk har imidlertid ikke denne funksjonen av felgbeskyttere fordi de ofte er montert på stålhjul. Mens dette i utgangspunktet kan se ut som en forglemmelse, er det i realiteten gjort for å imøtekomme det at de fleste stålhjul bruker hjulkapsler for å gi et mer ønskelig utseende. Fraværet av felgbeskyttere tillater mer fleksibilitet i stylingen av hjulkapsler og hvordan hjulkapsler designes for å festes til hjulet.

Dekkene som har dekk/felgbeskyttere bruker flere andre designtyper. Mange av disse dekkene har en hevet dekkribbe ved siden av perleområdet på de lavere sideveggene, eller har et dypt innfelt perleområde for delvis å innhylle hjulflensen. Andre dekk har hevede ribber på dekkets maksimale seksjonsbredde (med distansen mellom dekkets sidevegg målt på dekkets bredeste område).

Dekk med en hevet ribbe ved siden av perlen eller det dypt innfelte perleområdet er designet for å hjelpe å beskytte lavprofildekk og dyre lettmetallhjul fra uheldige skader på fortauskanten. Mens dekk som har opphøyd ribbe eller en støpt fordypning vil ofte hindre bruken av hjulkapsler, noe som ofte ikke er et problem fordi dekkene vanligvis brukes på kjøretøy utstyrt med lettmetallhjul.

Ved bruk på off-road-lastebiler vil felgbeskytterne også hjelpe med å skjerme dekket og dekkets perleområde fra rusk, så vel som motstå skader påført av steiner, trestubber og andre hindringer i terrenget.

Dekk med en eller flere opphøyde ribber på sin maksimale seksjonsbredde er ofte funnet på varebiler og trailere ved levering. Den opphøyde ribbens ekstra gummitykkelse på dekkets bredeste punkt gjør at dekket står imot skader på sideveggen og øker mengden gummi som må slites av før gjentatt skraping på veikanten kutter eller eksponerer dekkets interne komponenter.

Så enten produsentene kaller dem “Maksimale flensskjold”, “Felgbeskyttere” eller “Skrapebeskyttere”, er hensikten med alle dekk/felgbeskyttere i all hovedsak den samme. De er ment til å ofre seg selv for å beskytte dekkets interne sideveggstruktur og lettmetallhjulene de er montert på.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen