Brede og smale dekk: Her er forskjellen

Bred dekk eller heller den smale? Meningene varierer kraftig på dette spørsmålet. Brede dekk vinner alltid den visuelle duellen, men prisen biter alltid. Her prøver vi å avklare den faktiske forskjellen mellom disse to alternativene.

Hva er bredt?

En golf jeg skulle kjøpe i 1974 med dekkstørrelse på 145x13 - i dag ville det i beste fall blitt brukt som et reservehjul. Gjennom årene har trenden lenet seg mot brede dekk. En gang var det et rent tuning fenomen som så har kommet til produsentene. Samtidlig er det nå en minimumsbredde på 195 millimeter som er standard på nye biler i kompakt klassen.

Hvorfor blir dekkene bredere?

Det har blant annet tekniske grunner. Dagens biler er i gjennomsnitt tyngre og raskere enn biler fra 1970-tallet. For å være stabil og å komme seg gjennom svinger i rimelig hastighet, måtte dekket bli bredere. Bortsett fra det er dagens bremseskiver også større - de har vokst sammen med de økende dekkdiametrene. La oss ta en nærmere titt på kjøregenskapene til både smale og brede dekk.

Veigrep

Generelt sett desto bredere dekk, jo mer grep vil det hat. Dette gjelder særlig for kjøring på tørr vei, fordi mer desto mer gummi som hviler på veien, desto bedre veigrep. Den lave flankehøyden til de brede dekkene sørger også for bedre stabilitet, spesielt i svinger. Når du kjører på snøføre, er de brede variantene med god retningskontroll best. I gjørme og dyp snø begynner de brede dekkene å gli raskere. På våt underlag dominerer som regel de brede varianter på veigrep. Men ikke alltid, noe som bringer oss til neste punkt.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Vannplaning

På grunn av den brede løpeflaten, må dekket fortrenge mer vann på våte veier. Dette fører til at de store dekkene også har mye mer sannsynlig å flyte. Risikoen for vannplaning, øker derfor betydelig med store dekk. Her er det bare en løsning: full oppmerksomhet og foten av gassen

Oppbremsings egenskaper

Brede dekk har bevist at de har en kortere bremselengde enn sine smale kolleger. Dette gjelder også på vinterføre, men ikke i slaps eller dyp snø. Og det gjelder på våte veier også inntil når vannplaning oppstår, som beskrevet, skjer mye tidligere enn når kjøring på smale dekk

Komfort og volum

Naturligvis har de brede dekkene en bred løpeflate, og derfor økt friksjon. Dermed har de høyere rullende lyder enn smale dekk. Effektivitet - drivstoff, slitasje og pris. Som du allerede har fått virkeliggjort, føre til økt rullemotstand (og også til økt luftmotstanden som skyldes dekkets bredde) høyere drivstofforbruk og slitasje. I tillegg er de bredere dekkene alltid mer dyrerer enn de smale.

Utseende

Brede dekk har et ekstra blikkfang, spesielt for fininnstilte biler. Selv når de er montert på en gjennomsnittlig bil ser det bredt dekk sterkt ut. Spessielt når aluminiums felger er med i spillet.

Fremtiden

Trenden er sannsynlig vis ikke å bevege seg mot smalere dekk fordi absolutt ingen vil slakke ned, eierne vil ikke betale for mindre oppmerksomhet til det ytre utseendet av bilene vil sakte ned, heller ikke eierne vil betale mindre oppmerksomhet til bilens ytre utseende. Dekkene for elektriske biler har stor sannsynlig å ta en spesiell bane. Fordi de er primært utformet for muliggjøre langst mulig avstandsintervall. Derfor går trenden mot smale løpende overflater, lav vekt og store hjulstørrelser. Alt dette for å oppnå minst mulig rullestyrke. Dekket i små biler forblir heller smalt også. Sannsynligvis vil de ikke å begrense allerede begrenset interiør i bilen i tillegg med store hjulhus. Siden dekkprodusentene er klar over de nåværende ulempene ved brede dekk (rullestyrke, vannplaning), kan man trygt ta på seg at de vil arbeide for å løse dette problemet, og at de brede dekkene vil bli forbedret.

Hvilke dekk er best?

Brede dekk vil stort sett vinne når det gjelder kjøre egenskaper. Vi betaler ekstra for sikkerheten, spesielt på tørre veier, å ofre komfort og de økonomisk effektivitet og godtar å har høyere risiko for vannplaning. Til slutt forblir beslutningen diskresjonær. For eksempel, de som reiser mye i regnfulle områder eller områder med høyere snø sannsynlighet bør selvsagt velge de smalere dekkene

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen