Elleve tips: Hvordan spare drivstoff mens du kjører

Drivstoff er dyrt, uansett om du velger bensin eller diesel. Med våre elleve tips vil du lære hvordan du kan optimalisere bilen dins drivstofforbruk.

Overvei hver tur

Må du virkelig ta bilen? Når du kjører mindre enn fem kilometer, blir bilen ikke helt varm og bruker derfor mer drivstoff. Ditt optimale drivstofforbruk kan bare nås ved driftstemperaturen, og dermed ikke på den korte turen med kaldstart. For korte turer, foreslår vi at du overveier å gå, sykle eller bruke kollektivtrafikk i stedet.

Gjør deg klar, og start deretter

Legg bagasjen i bilen, juster setet og speilene og slå på GPSen på forhånd! Det kan gjøres når motoren ikke er i gang også. Bare vri tenningsnøkkelen når du må begynne å kjøre, fordi disse dager, varmes ikke motorene lenger opp.

Skift gir tidlig

Som en tommelfingerregel gjelder at jo høyere gir, jo lavere er drivstofforbruket. Dette gjelder rullende nedover, så skift girene så snart som mulig. Lavhastighetskjøring er ingen problemer for moderne motorer, så lenge motoren er produsert etter 1980. Kjøring i lave omdreininger er imidlertid en annen ting. Når motoren begynner å støte, bør du nedskifte et gir, og deretter gjelder følgende regel: i bytrafikk: 30 km/t i tredje gir, 40 km/t i fjerde gir, men alt over 50 km/t anbefales å dreves i femte gir. Foruten den drivstoffbesparende effekten reduserer teknikken også støynivået.

Glatthet

Forsiktig kjøring reduserer hyppigheten av bremsing og akselerasjon. Hvis det er nok avstand til kjøretøyet foran, kan du anpasse deg til hastigheten ved hjelp av manuell girkasse.

Akselerer ordentlig

Hvis du ønsker å øke farten, kjøre fort og skifte til et høyere gir så raskt som mulig ved ca. 2000 rpm (rpm). Ved å gjøre dette, kan gasspedalen trykkes veldig langt inn. På denne måten kan du også hoppe over gir. Hvis du, f.eks. har akselerert opp til 50 km/t i tredje gir, vil du umiddelbart skifte til femte gir.

Ikke bruk motoren for hardt

Når du kjører på motorveien, kan den ikke-eksisterende fartsgrensen frister deg til å kjøre fortere på veien. Laveste brenselforbruket er imidlertid ved en hastighet fra 100 km/t til 130 km/t. Brenselforbruket øker uforholdsmessig etter hvert hastigheten øker, og særlig for lavtaerodynamiske biler (f.eks. større biler). Her ser vi igjen at jevn kjøring med minimal bremsing og akselerasjon er vennlig mot lommeboken din.

Bruk motorbremsen

Ved kjøring i nedoverbakke, skifter motorbremser til giret som aktiveres. Når motorbremsen er i gang, bruker bilen ikke noe drivstoff, så finn det rette giret og kjør nedover gratis! Men å slå av motoren helt og rulle utfor er ikke en god idé. Bakgrunnen er at mange biler slår av servostyringen og bremseforsterkeren.

Automatisk oppstart og avslåing

Nyere biler har automatisk oppstart og avslåing av motoren ved trafikklys. Du kan enkelt etterligne denne teknologien ved å slå av bilen. Det er fornuftig å gjøre dette hvis du må vente mer enn 20 sekunder på grunn av at f.eks. trafikklyset nettopp har blitt rødt eller hvis du står fast i en trafikkork. I visse situasjoner, som ved en inngjerdet planovergang, må du stoppe motoren etter loven uansett. Etter utkobling skal du vri tenningsnøkkelen tilbake til "på". For det første gjør det mulig for deg å starte bilen raskere. For det andre, kan mange biler skifte fra svakt til sterkt lys når tenningen er slått av. Ettersom sterke frontlykter ikke er tillatt på veien, selv når trafikken ikke flyter, er det tryggere å slå den på.

Bruk elektrisitet bevisst

Strømgenerering ved dynamoen koster drivstoff. Selvfølgelig bør du ikke unngå å bruke lyset, men du kan skifte forbruket ved å bruke oppvarmede seter, oppvarmet bakrute eller radio og annet musikalsk utstyr i bilen mindre. Klimaanlegget bruker også brensel. Ifølge ADAC, kan det ekstra forbruket av et klimaanlegg koste mellom 0,1 og 2,1 liter per 100 kilometer, avhengig av produsenten. Åpnede vinduer påvirker også aerodynamikken og øker drivstofforbruket når du kjører i raskere hastighet.

Slipp vekten

Frigjør bilen fra unødvendig stress. 100 kilo lo i bagasjerommet eller i baksetet forbruker 0,3 drivstoff per 100 kilometer. Sykkelstativer og andre deler bør fjernes hvis de ikke trengs. De øker nemlig vekten, og ikke aerodynamikken forverres også.

Øk dekktrykket

Jo høyere lufttrykk i dekkene, jo lavere blir forbruket. Selvfølgelig må du ikke fylle dekket til bristepunktet, men du bør sørge for at lufttrykket alltid legger ved den øvre grensen som spesifiserts av produsenten. Informasjonen kan finnes på innsiden av dørene på gasskappen i manualen. Du kan også kontakte produsenten direkte. Hvis du vil, kan du også kjøpe lettere dekker som har lavere rullemotstand enn vanlige dekk.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen