Dekkets rullemotstand

På jakt etter de beste dekkene for kjøretøyet ditt er det sannsynlig at du har kommet over frasen “dekkets rullemotstand”, og fundert både på hva det er, og hvordan det kan påvirke ditt valg av dekk. Nedenfor vil vi ta en titt på hva dekkets rullemotstand er, og hvordan dekk med lav rullemotstand kan øke drivstoffeffektiviteten på kjøretøyet ditt, og typene øko-vennlige dekk med lav rullemotstand som selges her hos Bridgestone.

HVA ER DEKKETS RULLEMOTSTAND?

Når du tråkker på gasspedalen i bilen din, overfører du i bunn og grunn energi - i form av gass eller elektrisitet, avhengig av hvilken bil du har, gjennom motoren og til bilens systemer. Det resulterer i at dekkene ruller, og at nok fremdrift bygges opp til å bevege bilen din. Skjønt, for å oppnå dette må kjøretøyet overkomme mange ulike faktorer som gjør den motstandsdyktig mot bevegelse forover. En av disse faktorene er dekkenes rullemotstand.

Dekkenes rullemotstand er den energimengden som bilen må sende til dekkene for å opprettholde bevegelse i konstant hastighet på en overflate. Med andre ord, det er arbeidet som krever for å holde et dekk rullende. Den største bidragsyteren til rullemotstand er prosessen kjent som hysterese. Hysterese er i bunn og grunn energitapet som oppstår når et dekk ruller gjennom sitt fotavtrykk. Energitapet må overkommes av kjøretøyets motor, som resulterer i tapt drivstoff.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

KAN RULLEMOTSTAND UNNGÅS?

Rollemotstand vil oppstå når et dekk har kontakt med kjøreflaten. Dette kan ikke unngås, men det kan minimeres. Siden dekkets rullemotstand forårsakes av hysterese, kan dekkene konstrueres med spesialiserte slitebaner, som er mer motstandsdyktige mot varmeproduksjon, og konstruert til å minimere dekkavbøyning for mindre energitap. Disse dekkene er kjent som dekk med lav rullemotstand.

ER DET FORDELER VED DEKK MED LAV RULLEMOTSTAND?

For sjåfører som er interessert i å optimere drivstoffeffektiviteten på kjøretøyet, er svaret ja. Dekk med lav rullemotstand kan være mye mer drivstoffeffektive enn konvensjonelle dekk. U.S. Department of Energy har gjort forskning som viser at det å bruke dekk med lav rullemotstand kan spare så mye som 10% av drivstofforbruket for sjåfører. Men for de fleste sjåfører ligger besparingen rundt 3%. Selv om det ikke høres mye ut, kan disse tallene resultere i betydelige besparelser i drivstofforbruk og -utslipp over tid.

ER DET KOMPROMISSER VED DEKK MED LAV RULLEMOTSTAND?

Som med de fleste ting i livet, du kan ikke få noe uten å ofre litt, og det samme er sant for dekk med lav rullemotstand, med mindre ny teknologi introduseres. En dekkprodusent kan for eksempel redusere slitebanedybden for å forbedre rullemotstanden. Men dette vil forårsake en tilsvarende reduksjon i dekkets slitestyrke. Ny teknologi kan designes for å opprettholde slitestyrken, men samtidig forbedre rullemotstanden, for å overkomme denne ulempen.

HVILKE TYPER DEKK MED LAV RULLEMOTSTAND TILBYR BRIDGESTONE?

Her hos Bridgestone har vi dekkene med best rullemotstand i Ecopia-linjen. De er også de mest drivstoffeffektive dekkene. Vår Ecopia-linje med dekk er konstruert for å tilby en balansert og komfortabel tur året rundt, og gi en førsteklasses kjøreopplevelse. Noen av våre Ecopia-dekk er til og med laget delvis av resirkulert gummi for å øke miljøvennligheten.

Hele vår Ecopia-linje for dekk er designet for å tilby sjåfører et mer miljøvennlig, helårs alternativ til dekk, som ikke går på kompromiss med ytelse og kjørekomfort. For eksempel er vårt førsteklasses Ecopia-dekk, Ecopia EP422 Plus, spesialdesignet og utnytter en proprietær, drivstoffbesparende slitebane og sidevegg som hjelper for å motvirke dekkets rullemotstand, og gir deg ekstra rekkevidde for hver bensintank, sammenlignet med det ledende Firestone-dekket. Ecopia 422 Plus-dekket tilbyr et optimalt kontaktavtrykk som hjelper med å distribuere kjøretøyets vekt jevnt over dekket for jevn slitasje og lenger levetid, i tillegg til et innovativt slitemønster som gjør dekkene stille og kjøreturen komfortabel.

Faktiske resultat kan variere, basert på vedlikehold av dekk, biltype, kjørestil og veiforhold.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen