På klokken

Selv som Tesla Inc. sliter med å fjerne «barnesykdommene» på sin model 3, kunngjorde California Electric Vehicle Maker en overraskende produksjonsfrist. Tesla planlegger å starte produksjonen av sin model Y crossover i begynnelsen av 2020, CEO Elon Musk uttalte dette forrige uke.

Selv for en mann kjent for dristighet, er tidslinjen dristig 

Det tar vanligvis 30 til 36 måneder fra fabrikkens banebrytning til biler ruller fra produksjonslinjen, forteller autopacific analytiker Dave Sullivan til Automotive News. Elon er sikker på å rekke fristen, "sier Sullivan. "Jeg trodde model 3 lanseringen ville bringe frem en mer ydmyk side av Musk."

I september 2015, stoppet det opp for Volvo på sin første bilfabrikk i USA, i nærheten av Charleston, SC. 31 måneder senere er det fortsatt ikke startet kommersiell produksjon på S60 sedan.

Å bygge biler er vanskelig, sier Karl Brauer, utgiver av på Cox Automotive. "det er en møysommelig prosess - ikke bare montering av biler, men logistikken av produksjonen."

Uavhengig av Musks løfter, vil modellen Y sin produksjontidslinje bli diktert i stor grad av forsyningskjeden. "Tesla har å gjøre med den samme forsyningsbase som resten av bilprodusentene har å gjøre med," sa Sullivan. "Hvis andre bilprodusentene kunne gjøre det raskere, ville de."

Musk gjøre ikke ting slik de alltid har vært gjort

Det har ikke alltid fungert. Tesla forlot århundre gamle bilproduksjonsprosesser for et svært automatisert produksjonssystem for å bygge sin make-eller-break modell 3. Det har ikke panorert ut, som fører til byggekvalitetsproblemer og produksjonsforsinkelser. Modell 3 produksjon nådde 2 270 kjøretøy per uke i april, under 5 000 som Musk bemerket ville bringe selskapet i pluss.

Musk erkjente en overavhengighet av automatisering. "Ja, overdreven automatisering på Tesla var en feil," Twitret Musk forrige måned. "Mennesker er undervurdert."

Det som gjør 2020-tidslinjen enda mer krevende er at Tesla ennå ikke har klart å identifisere et sted for modell Y anlegget. Musk avviste en medierapport om at den nye crossoveren ville bli bygget på Teslas anlegg i Fremont, California, med bemerkninger om at fabrikken og produksjonen er i trøbbel.

En beslutning om lokasjon kunne komme "kanskje neste kvartal, men ikke senere enn fjerde kvartal," uttalte Musk, der han motsa visse finansanalytikeres spørsmål som "kjedelige".

For å møte 2020 produksjonsfristen ville Tesla trolig måtte kjøpe en fabrikk i stedet for å bygge en.

"Vi ser en konstant endring i kjøretøyets produksjonplaner; sedanproduksjonen faller i hytt og pine, "sa Brauer. "det kan være en fabrikk som en gjeldende bilprodusent bruker til å produsere sedan og de ønsker ikke å gå gjennom problemene med å overføre den til SUVer."

Men Teslas tidslinje vil fortsatt være en nøtt

"Hvis en fabrikk ble levert til deg i morgen, klar til å starte, så ville det ta deg et år til å finne ansatte og deretter å bygge ut forsyningskjeden," sa Brauer.

Musks optimistiske mål for modell Y, sier Sullivan, er for å vekke appetitten til investorer.

"Han ønsker flere investeringer og har til gode å vise momentum", sier Sullivan. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen