Sjekkliste for lange bilturer

Ta noen med deg

Å kjøre alene er en fryd på korte turer, men det kan fort forandre seg når du er på lange bilturer og noe ubehagelig inntreffer. I slike situasjoner trenger du å ha noen med deg. Ta ikke sjansen på å kjøre alene, og gjør reisen både tryggere og mer fornøyelig ved å ta med familie og venner. Godt selskap kan gjøre kjøreopplevelsen rikere og mer fruktbar. Vær imidlertid klar over en ting: å ha flere folk i bilen enn det bilen har kapasitet til kan være irriterende både for deg og passasjerene. Tre personer i baksetet kan skape ubehag for dere alle. Ha kun med deg så mange mennesker at komfortnivået øker. Forsikre deg også om at passasjerene kan ta over kjøringen når du blir sliten.

Hvil deg for å være opplagt

Før du reiser må du sette grenser for kjøringen. Avgjør hvor du kan stoppe for å hvile, og frisk deg opp til å kjøre videre. Du kan også gjøre dette spontant etter hvert som du ser fine rasteplasser langs veien, og ønsker å stoppe der for en stund.

Teknikker for brukernavigering

Det er mange alternativ til navigering på telefonen eller i bilen som tilbyr nøyaktige GPS-navigeringssystem. Forsikre deg om at mobilbatteriet er fulladet når du reiser, og ha andre alternativ tilgjengelig når batterier ladder ut. En reiseguide vil også være et godt alternativ i slike situasjoner, dersom du besøker flere land på reisen.

Utskrevet veikart

En utskrift av et veikart er et must. Et godt veikart er som en ledestjerne. Mobilen kan bryte sammen på veien, men kartet vil alltid være en tillitsfull følgesvenn som viser deg veien.

En god natts søvn

Planlegg hvor du kan sove over når natten kommer. Det kan være på et hotell, motell, vertshus eller hostell, hvor du kan parkere bilen og få deg en god natts søvn. Det er opp til deg hvor du vil overnatte, i henhold til budsjettets begrensninger. Noen reisende kan velge å sove i baksetet av bilen, mens det for andre kan føre til dårlig søvn ettersom bilen er for liten.

Fiks bilens motorproblemer

Alle deler av bilen bør være i utmerket stand når du reiser på langtur. Motor, dekk, felger, bremser, lys, gir og alt annet bør holde høy standard. Å reparere hele motoren bør være ditt grunnleggende fokus. Sjekk alle knapper på dashbordet for å forsikre deg om at de fungerer. Alle indikatorer bør være fine, og du må forsikre deg om at frontlyktene, lysene i kupéen og fløyta er i perfekt stand. Du må vite hvordan du skifter lyspærer dersom de slukner på veien. Transmisjonsolje, vindusviskerne, bremsene, oljen og frostvæsken må være i topp stand før du reiser. Dersom air-conditioning og varmeanlegg fungerer, og du har fylt på diesel/bensin, er du klar til å reise.

Forsikre deg om at bremsene fungerer

Bremsene er noe av det viktigste du kan sjekke før du drar på langtur. De trenger å bli sjekket før du setter reisen i gang. Du må også vite hvordan du skal manøvrere dersom bremsene svikter.

Sjekk bildekkene

Dekk er av stor viktighet, og du må være sikker på at lufttrykket tilsvarer spesifikasjonene gitt i manualen. Sjekk slitebanen, og dersom dekket er for slitt må du kjøpe nye før du reiser. Dekk som har for høyt lufttrykk er like farlige som dekk med lavt trykk. Dersom du kjører i et land hvor dekk må skiftes i henhold til værforhold, sommer- og vintersesong, er det ekstremt viktig å ha godt veigrep på veier med snø, regn og gjørme. Nedbremsing på en snødekt overflate i 50km/t med vinterdekk krever en bremselengde på 30 meter, mens sommerdekk krever 60 meter for å stoppe. Det er en vanvittig forskjell! Du må kjenne til veiforholdene og dekkravene i landet du kjører i. Du vil for eksempel bli straffet dersom du kjører i Tyskland på vinteren uten vinterdekk.

Ta med verktøysettet

Før du reiser må du forsikre deg om at verktøysettet er med, så du er forberedt på alle potensielle nødsituasjoner. Alle sammenbrudd kjørende på veien kan være mareritt uten verktøysett. Glem derfor aldri å ta det med deg på langturer.

Førstehjelpsskrin for nødssituasjoner

Førstehjelpsskrinet er like viktig, i tilfelle uhell på reisen. Førstehjelpsskrinet må ha alt av nødvendig utstyr for medisinsk assistanse i en nødsituasjon.

Nødnummerliste

Nødnummer er helt nødvendige når du reiser på langtur. Alt kan skje, hvor som helst, og du kan ende opp i risikable situasjoner som å stå fast i tung snø eller regn. Dersom du ikke har nødnummer i bilen, kan det bli en dyr pris å betale. Forsikre deg derfor om at du har med deg dette før du reiser. Du må også forsikre deg om at forsikringen din inkluderer assistanse langs veien, og det er en nødvendighet å ha reiseforsikring. Dette er den beste måten å forholde seg trygg på i trafikken.

Klær og ekstra utstyr

Du må ha klær i henhold til sesongen, og også et teppe ved vinterstid. Å få klærne bløtlagt av regnskyll om vinteren kan være skadelig for deg. Et ekstra antrekk kan redde deg fra snø og regn eller andre uforutsette forhold. Som sagt er et teppe det primære behovet under den kalde vintersesongen.

Mat og drikke

Ta med deg noe tørt og uforgjengelig å spise sammen med vann i tilfelle en nødsituasjon. Det har blitt observert at reisende i tungt regn- og snøfall har lidd på grunn av mangel på næring, og disse historiene er grusomme. Derfor er det klokt å beregne ekstra mat på turen.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen