RUNFLAT TECHNOLOGY: Et intervju med Timo Eisen

Run-flat-teknologien (dekk med egenskaper for nødkjøring) er i vekst igjen. Selv om run-flat så ut til å forsvinne fra markedet for noen år siden er markedsandelen nå på en bemerkelsesverdig opptur igjen. I et intervju med salgssjef hos «Wheels» og nøkkeladministrator hos «Delticom», Timo Eisen, snakket vi om fordelen og ulempene ved falt-tire-dekk, prisen og sikkerheten ved run-flat-teknologien, hva dekkprodusenter tilbyr for run-flat-teknologi og hva man skal se etter når man velger flat-tire-dekk.

DEKK.EU: God dag, Timo!

Timo Eisen:  Hei, Tetiana!

DEKK.EU: Alle vet at dekk spiller en viktig rolle når det kommer til kjøring og sikkerhet. Det er mange nye teknologier som øker trafikksikkerheten. En av disse teknologiene er Run-flat eller Run On Flat. Hva er run-flat-dekk og hvordan fungerer «run flat» i prinsippet?

Timo Eisen:  Run-flat-dekk er fremdeles i kjørbar stand selv når lufttrykket på innsiden av dekket synker, i alle fall for en viss tidsperiode og i lav hastighet. På grunn av betydelige forsterkninger i run-flat-dekkets sidevegger kan de bære vekten av et kjøretøy også uten luft. De spesialdesignede dekkperlene forhindrer også at dekket løsner fra felgen. Run-flat-prinsippet er derfor basert på en selvbærende sidevegg i dekket. Dette forhindrer at dekkets side blir klemt mellom veien og felgen, og at dekket sklir av felgen i hjulbrønnen. Dette er run-flat-dekket og hvordan det fungerer i et nøtteskall.

DEKK.EU: Etter min mening er dette en ganske interessant teknologi. Hvordan kan man gjenkjenne et run-flat-dekk?

Timo Eisen:  Alle dekk har en passende merking på sideveggen som indikerer størrelse, produsent, modell, DOT og andre detaljer for dekket. Run-flat-dekk har en annen spesialmarkering, men denne vil avhenge av dekkprodusenten. Merket kan for eksempel være ROF, RFT, EMT, RCS, SSR, ZP (zero pressure) eller DSST. Eller så enkelt som «RUNFLAT». Men det er alltid en spesialmerking på dekkets sidevegg.


 Timo Eisen

DEKK.EU: Takk! Og hva med handelen? Tar du en titt på dekket for å se om det har run-flat-teknologi?

Timo Eisen:  Ja, selvsagt. Om du ser etter et slikt dekk må du sjekke dekkets sidevegger for å se om det er et run-flat-dekk. Dette står da for de ovennevnte produsentenes identifikasjoner. Disse produsentmerkingene er inkludert i nettbutikken vår. Ser du for eksempel etter et tilsvarende dekk kan du filtrere søket med utvalgte merker og run-flat-egenskaper og finne de samme merkene på nettsiden, som på dekket.

DEKK.EU: Hva er fordelene og ulempene ved å ha run-flat-dekk?

Timo Eisen:  Den største fordelen er utvilsom sikkerheten. Selv ved et plutselig fall av lufttrykk er det trykt å fortsette bilturen da du kan kontrollere kjøretøyet. Et plutselig tap av lufttrykk, den klassiske punkteringen, er derimot livsfarlig og kan overvelde mange sjåfører, særlig på motorveien i høye hastigheter. Det er annerledes med run-flat-dekk fordi den fortsettende reisen er garantert selv om dekket blir skadet. Det som ellers ville betydd et hjulskift på livsfarlige plasser, som veiskulderen på motorveien, landlige veier eller lange tunneler, er nå eliminert. En annen stor fordel er komforten. Om en skade skulle inntreffe har du ikke nødt å skifte hjul selv, eller vente på redningsbilen, men du kan vanligvis kontakte en hvilken som helst bilforhandler på grunn av det store run-flat-mangfoldet. Ved bruk av run-flat-dekk trenger du heller ikke å frakte reservedekk, noe som øker bagasjeplassen med opptil 80 liter. En annen fordel er at reservedekkets vekt elimineres slik at energi og drivstoff spares. Sammen med fordeler kommer også ulemper. Dette kan sees i pris. Run-flat-dekk er noe dyrere enn konvensjonelle dekk. Vekten av et run-flat-dekk er også noe høyere på grunn av dets design og run-flat-attributter. Mer vekt betyr større energiforbruk som innebærer en liten økning i forbruk. På dagens utviklingsstadium er dette imidlertid i stor grad på nivå med konvensjonelle dekk.

DEKK.EU: Flott, takk skal du ha! En av hovedfordelene med run-flat-dekk er at du er mobil selv når en skade inntreffer. Hvor lang og hvor fort kan du kjøre med et skadet dekk?

Timo Eisen:  Rekkevidde og hastighet er selvfølgelig begrenset da dekket blir trykkavlastet når skaden inntreffer. De velkjente produsentene spesifiserer en fart opptil 80 km/t samt en rekkevidde på omtrent 80 km i skadet tilstand. Høye hastigheter og lenger rekkevidder er imidlertid ikke anbefalt. Dersom et kjøretøy blir utstyrt med run-flat-dekk i fabrikken vil du finne nøddistanse og -hastighet spesifisert i kjøretøyets manual.

DEKK.EU: Har run-flat-dekkene også en såkalt drivstoffsparende teknologi?

Timo Eisen:  Run-flat-dekker sparer naturligvis vekten av et reservedekk, men krever også noe mer energi da det er tyngre enn det konvensjonelle dekket. Dekkene oppveier hverandre på denne måten. Et drivstoffbesparende dekk, dvs. et dekk med lav motstand, tilsvarer ikke nødvendigvis et run-flat-dekk. Drivstoffbesparende teknologi og egenskaper for nødkjøring er imidlertid ikke gjensidig utelukkende.

DEKK.EU: Hvilke merker tilbyr run-flat-teknologi?

Timo Eisen:  Det er nå et bred utvalg av merker i ulike prisklasser og segmenter. Noen av disse produsentene inkluderer Bridgestone, Michelin, Continental, Goodyear, dunlop, Pirelli i tillegg til Falcons, Nokain, Kumho, Hankook, Nexen, Yokohama med flere. Det er nå også mange merker tilgjengelig i ulike størrelser.

DEKK.EU:  Er prisen avhengig av merket?

Timo Eisen:  Når vi snakker om pris skal det sier at run-flat-dekk er noe dyrere enn konvensjonelle dekk på grunn av dets design og teknologi. Graderingene innen hvert merket følger de vanlige merkestrukturene. Et Michelin-dekk vil for eksempel være merkverdig dyrere enn et dekk fra Hankook.

DEKK.EU: Det forstår jeg. Kan run-flat-dekk monteres på alle kjøretøyer?

Timo Eisen:  Bruken av run-flat-dekk er alltid anbefalt for kjøretøy som er utstyrt med slike dekk i fabrikken. I disse kjøretøyene tas kreftene som virker på suspensjonen i betraktning gjennom de stivere sideveggene på dekket. I tillegg trenger kjøretøyet en trykkmåler installert samen med run-flat-dekkene. Det er svært viktig at sjåføren er oppmerksom bår dekket mister trykk. Derfor er en trykkontroll obligatorisk. Run-flat-dekk er ellers generelt anbefalt på kjøretøy som har hatt disse installert siden produksjon i fabrikk, eller på kjøretøy som kan bli utstyrt med disse i ettertid.

DEKK.EU: Kan run-flat-dekk brukes med en «normal» felg?

Timo Eisen:  Ja, det lar seg gjøre. Men det er en risiko for at run-flat-dekket vil hoppe av felgen når trykket faller. Dette kan skje i svært ekstreme situasjoner, for eksempel ved en skarp sving eller unnvikende manøver hvor dekket er tomt. Her vil man dra fordel av såkalte Extended Hump-felger. Disse felgene har det tekniske navnet EH2 eller EH2 +. På grunn av disse felgenes spesielle form er de mer stabile. Dette sikrer din trygghet og eliminerer muligheten for at dekket kan hoppe av felgen. Dette er, vel og merke, ikke et krav. Du trenger ikke nødvendigvis en tilsvarende run-flat-felg med run-flat-dekk og dermed heller ikke run-flat-dekk tilpasset din run-flat-felg. Her kan man gjerne bruke en miks.

DEKK.EU: BMW spiller en stol rolle i den banebrytende utviklingen av run-flat-dekk og utstyrer flere modeller med denne teknologien som standard. Er run-flat-dekk obligatorisk for noen av BMW-modellene?

Timo Eisen:  Selv om BMW blir sett på som en tidlig pioner innen denne teknologien er ikke bruken av dette dekksystemet obligatorisk. Verdt å merke er imidlertid at disse kjøretøyene vanligvis ikke har reservedekk eller verktøy. Dersom et kjøretøy er designet av produsenten til å bruke run-flat-dekk og du erstatter disse med konvensjonelle dekk må du vite at mobiliteten i tilfelle skader kan være fraværende, avhengig av kjøretøyet. Tenker du å utstyre bilen med et verktøysett i ettertid, må du huske å anskaffe disse ressursene og avgjøre hvorvidt det finnes tilstrekkelig med trygg lagringsplass for dem.

DEKK.EU: Flott, takk skal du ha. Jeg vil spørre deg litt mer om dekkmonteringen. Hvor kan run-flat-dekkene monteres, og kan du gjøre det på egen hånd?

Timo Eisen:  Run-flat-dekk må alltid monteres av en kvalifisert forhandler. Det finnes såkalte WDK-sertifiserte (The Trade Association of the German Rubber Industry) forhandlere. Et slikt dokumentert sertifikat er en kvalitetsstandard i henhold til treningen av montører og monteringsmaskiner. En kunde som er interessert i dekk kan enkelt velge en spesialisert forhandler i sitt område fra mer enn 10000 montørbedrifter. Selvmontering er generelt ikke anbefalt fordi dekkene krever spesialmontering og kan enkelt bli skadet, noe som øker ulykkesfaren.

DEKK.EU: Hva bør tas i betraktning ved skifte av run-flat-dekk? Du sa at kvalifiserte forhandlere er viktig?

Timo Eisen:  Den som håndterer run-flat-dekk bør alltid være opplært. Da trenger monteringen hverken å være komplisert eller dyr. En person uten opplæring, og uten det tilpassede utstyret, kan komme til å forårsake skader på hjulperlene på dekket. Dekke kan bli kritisk så snart dekket blir varm eller stresset. Håndteringen av run-flat-dekk tilhører spesialiserte forhandlere.

DEKK.EU: Det er forstått, mange takk. Kanskje du kan fortelle meg om et bristet run-flat-dekk kan lappes?

Timo Eisen:  Det er et veldig interessant spørsmål. Lappingen av run-flat-dekk er ikke anbefalt, og i noen tilfeller avvist av forhandlere. Det vil si, et dekk med et punkteringssår, en skade eller tilsvarende blir ikke reparert, men erstattet. Dette er grunnet designet og den spesielle sideveggen på hjulet; konsekvensene av en skade på dekket kommer ikke nødvendigvis til syne på overflaten.

DEKK.EU: Og hva med run-flat og TPMS?

Timo Eisen: TPMS (Tire Pressure Monitoring System) står for system for overvåkning av dekktrykk. Et run-flat-dekk viser ikke nødvendigvis trykkfallet på samme måte som et konvensjonelt dekk. Et run-flat-dekk med trykktap kan oppleves ganske «normalt» når man kjører rundt i byen. Dette er farlig fordi skaden allerede har inntruffet, og du ikke er klar over at begrensningene for fart og distanse må følges. Derfor er det viktig at kjøretøy med run-flat-dekk har et passende system for overvåkning av dekktrykk. For kjøretøy som er designet for run-flat-dekk i fabrikken er disse overvåkningssystemene alltid om bord.

DEKK.EU: Flott, det var alt. Tusen takk for hjelpen.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen