Montering og balansering av dekk og hjul

Når du får et nytt sett dekk eller hjul vil du få en ekspert til å montere og balansere dem, med mindre du selv er ekspert og har utstyr for montering og balansering.

Hva betyr montering og balansering?

Montering er forholdsvis selvforklarende - det er enkelt og greit å sette dekkene på hjulene, og installere hjulene på kjøretøyets aksel.

Balansering er noe mer komplisert. Et dekk sies å være i balanse når tyngdekraftsenteret er identisk til rotasjonsaksen - med andre ord, når hjulmassen og dekket er jevnt fordelt rundt akselen, slik at det ikke er noen vibrasjon når dekket ruller. En enkel måte å forstå konseptet av et balansert dekk på er å tenke på vaskemaskinen som spinner rundt. Hvis klærne er jevnt fordelt på innsiden av vaskemaskinen er det ikke noe problem. Men dersom ting blir ubalansert blir erfaringen en helt annen - og du vil definitivt ikke at dette skal skje med dekkene dine!

Så hvordan fungerer balansering?

Spinn-balansering

Installatøren din bruker spesialutstyr for å analysere dekkene og hjulene og finne ethvert tungt område som kan forårsake vibrering i dekkene når de ruller. Dekkene og hjulmonteringene plasseres på balansemaskinen, ett av gangen, og kjøres gjennom en serie av diagnostiske tester. Maskinen identifiserer hvor dekkene og hjulmonteringene er i ubalanse, og deretter korrigerer teknikeren enhver ubalanse ved påføring av små vekter på de spesifikke områdene på felgen for å jevne ut vektfordelingen.

Road Force-balansering

Mens spinn-balansering snurrer dekkene i luften for å finne ubalanser, simulerer en Road Force-balansering kraften av veien på dekket ved å presse en stor rulle mot dekket mens det spinner. Deretter måler maskinen avviket fra perfekt rundhet slik at teknikeren kan balansere dekket. Road Force-balansering kan oppdage problem med som ikke ble funnet gjennom spinn-balansering.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Hvordan kan ubalanserte dekk føre til humpete turer?

Dersom hjulene og dekkene er i ubalanse kan kjøretøyet ditt bli påvirket. Hvis du opplever vibrasjoner som starter rundt 60-70kmt, og forverres ettersom farten økes, har du sannsynligvis dekk i ubalanse.

De fleste av oss er sensitive til vibrasjoner mens vi kjører, og selv en liten vibrasjon kan være svært irriterende. Og det er ikke alt - gjentatte vibrasjoner kan føre til at dekkene dine slites ut raskere, sammen med hjullagrene, demperne og andre komponenter av suspensjonen.

Vibrasjoner kan også oppstå dersom hjulet og/eller dekket ikke er fullstendig rundt. Hvis det er et toppunkt på hjulet og også et toppunkt på dekket, og disse sammenfaller, vil dette være desto mer markert. En trent tekniker kan normalt korrigere dette problemet ved å rotere dekket på hjulet, slik at punktene ikke lenger sammenfaller.

Få litt balanse i livet

Hvis du skaffer deg et nytt sett med dekk, eller tror du bare trenger å få hjulene balansert, kan vi hjelpe deg å finne et godt alternativ i ditt område. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen