Hvordan holde barn trygge i en bilulykke

Alle foreldre er enige om at barn er det viktigste i livet. Det å være en forelder er imidlertid svært vanskelig, og krever mestringen av kompromissets kunst. På ett område vil du utvilsomt ikke inngå kompromiss, og det er området av ditt barns sikkerhet. Statistikken viser dessverre at over 2000 briter dør årlig, derav 800 barn under 13 år. Ingen er 100% beskyttet fra en bilulykke. Uansett hvor godt du kjører kan det være andre sjåfører som er mindre forsiktige. Derfor er du nødt til å ta vare på barnet ditt ved å sørge for maksimal beskyttelse i kjøretøyet. Forelderens oppmerksomhet på at transportering av barn i kjøretøy krever spesiell oppmerksomhet er første steg. En slik beskyttelse starter med små skritt som inkluderer:

  • Plasser barn som er yngre enn 12 år i baksetet
  • Bruk utstyr som er tilpasset barnets alder og størrelse
  • Følg både kjøretøyets og utstyrets manualer
  • Kjøp et kjøretøy som har høy kollisjonstestvurdering
  • Ikke forlat barnet alene i kjøretøyet

Aldersbegrensninger

Moderne biler er utstyrt med de beste sikkerhetssystemene og airbagene som beskytter voksne skulle en ulykke inntreffe. Airbager og annet sikkerutstyr er derimot farlig for barn, og kan i noen tilfeller være dødelig. Derfor er det i mange land lovbestemt at barn under 12 år skal sitte i baksetet og bruke tilpassede stoler/puter.

Å bruke riktig utstyr

Du er nok enig i at det er tryggere å kjøre når barnet sitter i baksetet med utstyr som er tilpasset barnets alder og størrelse. Når barn blir gamle nok bruker de sikkerhetsbelter tilpasset voksne. Heldigvis tilbyr markedet et stort utvalg barneseter og annet utstyr av ulik pris, stil og funksjon. Men enkelte stolmodeller kan for eksempel snu barnet med ansiktet forover når det blir gammelt nok.

Bakovervendt barnesete . Denne typen sete er designet for spedbarn og små barn opptil 2 års-alderen. Bakovervendte seter må ikke settes i framsetet. Det er anbefalt å la barnet bli værende i det bakovervendte setet så lenge som mulig for å sikre maksimal beskyttelse. Når barnet blir større enn vekt- eller høydegrensen må det erstattes med et nytt. Informasjon om setets maksgrenser finner du på setet, eller i bruksanvisningen.

Vær oppmerksom på seter for spedbarn, som ofte er festet til en base. Det er viktig å påse at setet og basen er godt sammenkoblet slik at man eliminerer potensielle skader på barnet.

Forovervendt barnesete . Det bakovervendte barnesetet erstattes med en forovervendt modell når barnet blir 2 år gammelt. Ideelt sett kan et slikt sete brukes til barnet er 7 år. Denne typen seter brukes sammen med tilpassede seler og kan holde opptil 18kg. Vær oppmerksom på at setet kan ha ulike vektgrenser og holde helt opp til 36kg. For å gjøre barnet klart må du føre selen gjennom sporene over barnets skuldre. For rett bruk og beskyttelse må du sørge for at selen sitter tett og at brystklemmen er plassert på høyde med bryst eller armhuler.

Sittepute . Hvis et barn er for stort barneseter kan han eller henne puttes i en sittepute. Sitteputer gir god beskyttelse fram til barnet når den vekt og høyde som gjør at barnet kan bruke sikkerhetsbeltet for barn. Skulderbeltet til sitteputen skal krysse brystet og skulderen nær barnets hals. Barnet skal sitte rakt med knærne på kantet av setet.

Sikkerhetsbelte . Sikkerhetsbelter kan brukes så snart barnet når en viss høyde. Dersom barnet kan holde ryggen rakt mot kjøretøyets sete med bena på bakken, kan du begynne å bruke sikkerhetsbelte uten å nøle. Det betyr imidlertid ikke at barnet er gammelt nok til å klare seg uten hjelp av voksne. Sikkerhetsbelter på brukes korrekt for å gi beskyttelse. Det skal ikke plasseres bak barnets rygg eller under armen. Beltet skal krysse brystet og skulderen nær barnets hals.

Isofix: festepunkter for barnesikringsutstyr og barneseter i bil

For å sørge for ultimat sikkerhet for barnet har myndighetene pålagt kjøretøysprodusenter å installere festepunkter for barnesikringsutstyr og barneseter i bil som følger en viss standard. Dette systemet hjelper når man skal feste barneseter i bilen. For å finne ut om bilen din følger Isofix-kravene kan du sjekke kjøretøysmanualen. Det er også mulig å bruke sikkerhetsbelter sammen med barneseter. Isofix er basert på to fester nede på barnesetet som forankres til to fester i bilens baksete. Ved hjelp av et ben som settes mot gulvet, eller et toppanker kan man raskt flytte barnesetet, og det er mindre fare for feilmontering.

Husk at bruken av barneseter bare vil reduserer skader og beskytte barnet dersom det brukes korrekt. Les brukermanualen så snart du har kjøpt et av disse sikkerhetsverktøyene og forsikre deg om at du har forstått hvordan det skal brukes.

Kollisjonssikre kjøretøy

Hvis du tror at barneseter og sikkerhetsbelter vil gjøre hele jobben, tar du helt feil. De vil definitivt gi økt beskyttelse skulle en ulykke inntreffe, men kjøretøyets størrelse og vekt spiller også en viktig rolle. Vurder å kjøpe et kjøretøy som har en høy kollisjonsvurdering. Slike kjøretøy er ofte større og tyngre da de er produsert med tyngre metaller. Dette gir deg ytterligere beskyttelse i et eventuelt kollisjonsøyeblikk.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen