Hjulspor

Bildekkspor er klassifisert som bevismateriale fordi hjulspormerkene legger igjen et unikt mønster. På samme måte som at fotavtrykk fra sko kan vise hvilket merke, stil og størrelse de har, så kan bilspor gjøre det samme med biler. Dekkmønster kan bli matchet gjennom søkbare databaser som produsent, FBI eller andre etater har satt sammen. Disse databasene hjelper en etterforsker å bestemme hva slags dekk som har etterlatt seg sporene, og hvilket merke dekket er av. Etter dette er bestemt kan det hjelpe til for å begrense alternativene for hvilke kjøretøy som dekket kan ha blitt brukt på. Som de fleste andre bevis, kan dekkspor bli brukt for å identifisere lovbryteren ved å plassere den mistenkte på åstedet ved å sammenligne dekksporene med dekkene på bilen til den mistenkte.

Det er vanskelig for to ulike kjøretøy å legge igjen det samme hjulsporet. Dette er fordi at etter hvert som dekkene blir brukt, vil slitasjen påvirke mønstret på dekket. Et eksempel på dette vil være unik slitasje på ytterkanten av dekket fordi balanseringen av kjøretøyet ikke er korrekt. Dette unike mønstret er svært viktig for etterforskningen fordi akkurat dette mønstret kun vil eksistere på dekket som tilhører det kjøretøyet som ble benyttet. Noen ganger kan et kjøretøy lett bli identifisert, for eksempel hvis kjøretøyet har forskjellige dekk montert på det samme kjøretøyet.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Dekkspor, som fingeravtrykk, er klassifisert i kategorier av synlige, plastiske og latente spor. Prøver av sporene kan tas på ulike måter. Den første typen er synlige spor. Disse sporene er synlige for det nakne øye og kan bli samlet ved hjelp av fotografier uten bruk av noe spesielt ut utstyr som pulver. Den neste typen spor er plastiske avtrykk, eller tredimensjonale avtrykk, disse sporene kan samles ved å foreta en avstøpning av sporet. En avstøpning lages ved å bruke et steinpulvermateriale som tannlegestein og vann. Så snart miksen tørker vil du ha en tredimensjonal avstøpning. Den siste typen spor er et latent avtrykk, som ikke er synlig for the nakne øye. Latente avtrykk er normal funnet på jevne overflater som fortau, veier og innkjørsler. For å samle denne typen spor vil man mest sannsynlig måtte bruke elektrostatikk og gelatinløftende verktøy. Et elektrostatisk spor-apparat er et verktøy som elektrostatisk lader partikler i støv eller jord.

Disse partiklene fester seg så til en film, som for eksempel en gelatinløfter. Denne metoden er best for å samle tørre eller støvete spor fra nesten hvilken som helst overflate. En gelatinløfter er et gummiark som kan løfte spor fra porøse, ujevne og buede overflater. En gelatinløfter kan brukes til å samle spor fra kjøretøyet eller åstedet. Som alle spor, så må disse håndteres riktig for å unngå kontaminering. For å sammenligne avtrykkene som er blitt tatt, er det best å legge disse på kjøretøyet som skal sammenlignes. Prøver fra åstedet må pakkes inn. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen