Å forstå og kjøpe bildekk

Profesjonelle førere vet at bildekk er en av de viktigste delene av et kjøretøy. Noen førere undervurderer rollen sin, med tanke på at motor eller bremser spiller større rolle. Gode dekk sørger for førernes og passasjereres sikkerhet. Kvaliteten på dekkene avgjør alt. Dekk av høy kvalitet gir bilen din bedre håndtering og bremsing på våte, glatte eller tørre veier. Det er også uhyre viktig å velge dekk etter værforholdene i den regionen du bor i. I områder hvor vinteren er mild velger førere vanligvis helårsdekk på biler, mens førere i land med strenge vintre foretrekker å bruke vinterdekk eller piggdekk.

Når man må skifte dekk

Det er mer enn en grunn til å skifte dekk, men hovedgrunnen er utslitte dekk. Dekk blir lovlig utslitt når dybden av slitebanen blir 2/32 tommer. Hovedformålet med dekkets slitebane, er å spre vann fra kontaktflaten og la dekkene få bedre grep på veien. Kontaktflaten er et lite område som er like stort som en menneskes håndflate og det er denne som kommer i kontakt med veien. Med andre ord kan man si at dekk uten kontaktflate mister evnen sin til å få grep på den våte veien. De kan da ikke stoppe raskt, snu eller akselerere.

Moderne dekk har såkalt “slitasjebjelker” i sporene. Slitasjebjelker er hevet opp til 2/32 og hjelper deg å forstå når det er på tide å skifte dekk. Når slitasjebjelker er på samme nivå som dekkets slitebane, vet førerne at han trenger å finne et par nye dekk.

Det er også en annen metode for å definere om dekket er slitt ut nok til å bli skiftet. Denne metoden kalles Lincoln Penny Thread Depth Test på engelsk og brukes oftest i USA. Du må bare ta en krone, finne et sted i dekket, hvor slitebanen ser ut til å ha det laveste nivået. Førerne må legge hodet mot sporet. Hvis føreren kan se toppen av Lincoln hode, hvor det står “In God We Trust”, er det et dårlig tegn. Det betyr at dekket må skiftes ut.

Flertallet av manualer til kjøretøyer manualer, samt mange mekanikere, vil si at dekkene dine i gjennomsnitt bør skiftes ut når de blitt brukt i fem år. Dekk blir med alderen svært utsatt for ulike skader. Det er mange kjørevaner som påvirker tilstanden av dekket - rask hastighet, nødbremsing, rask start, skadet veier, og så videre. Bare tenk hvor mye disse faktorene påvirker dekket under fem år.

Etter fem år økes risikoen for kjøretøyskade, svikt, og til og med en ulykker. Det fine er at det er mulig å fastslå dekkenes alder, selv om du har brukte dekk. Det er en DOT tall som er angitt på dekkets sidevegg, nær felgen. DOT-nummeret består av forskjellige nummer som viser produksjonsdato, produsent og annen dekkinformasjon. De to første sifrene angir produksjonsuken, og de to siste sifrene i nummeret viser vanligvis når dekket blitt produsert. F.eks. 3109 indikerer at dekket ble produsert i den 31. uken av 2009.

For å være sikker og holde passasjerene sikre, er det viktig å kontrollere tilstanden på dekkene og erstatte dem når det er nødvendig. Derfor bør du vurdere å kjøpe nye dekk når kontaktflaten blir er for lav eller dekkene blir eldre enn 5 år.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Typer dekk og værforhold

Førere vet at den riktige type dekk kan gjøre en stor forskjell. Å bruke sommerdekk om vinteren er ikke bare farlig for føreren, men også dårlig for dekkene. Sommerdekk er fremstilt av en annen type gummi og reagerer derfor på kald temperatur på en annen måte. Vinterdekk inneholder mer høyere gummi og det gjør dem smidige ved lave temperaturer, mens sommerdekk gir bedre ytelse i varmt vær. Det er også helårsdekk som er et perfekt valg for regioner, hvor vinteren er mild. Førere må dog skifte ut vinterdekk til sommerdekk under sommersesongen, og vice versa under vintersesongen.

Hvor man kan kjøpe dekk

Dekkmarkedet er stor og svært konkurransedyktig. Førere tilbys en masse kvalitetsprodukter som alle blir produsert av velkjente produsenter. Men det er alltid å kjøpe dekk på nettet. Nettbutikker tilbyr vanligvis et bedre valg enn vanlige butikker. Ta hensyn til ulike tilbud på nettbutikkene. Du kan finne et godt tilbud med f.eks. “kjøp 3 og få 1 gratis” eller “1000 kr rabatt ved kjøp av fire dekk”. Selvfølgelig, vil tilbudet avhenge av produsenter og noen selskaper er ikke like sjenerøse med rabatter.

Når du bestemmer budsjettet ditt for nye dekk, skal du ikke glemme at du må bruke ekstra penger for å installere dem (arbeidskraft og materialer for å balansere dem). Ikke glem fraktkostnaden, når du bestiller dekk fra utlandet.

Hvor mange dekk trenger jeg?

Tilstanden på forhjulene dine kan være forskjellige fra bakhjulene, men det er bedre å erstatte alle fire dekkene. Dette vil gi fullstendig tilpasning av størrelse, type, tykkelsen på slitebanen, og til og med produsenten. For de fleste moderne biler er det nok å erstatte to dekk på en gang, men det er obligatorisk å erstatte alle fire dekkene på noen lastebiler og biler. Det er bedre og viktigere å skifte alle dekkene på biler med firehjulsdrift og allhjulsdrift ettersom full utskiftning eliminerer enhver skade på komponentene i det aktuelle systemet. Det samme gjelder visse vinterdekk - de må alle byttes ut. Hvis typen nylig monterte hjul er forskjellig fra bygging av dekket som nå blir installert, kan det føre til problemer med håndtering og kontroll.

Å øke kjøretøyets funksjon er mulig med presis vedlikehold. Vedlikehold av kjøretøy betyr ikke bare å kontrollere oljenivået, eller å skifte ut gamle deler. Det betyr også å ta vare på dekkene og utskiftingen av disse. Ikke glem å tenke på dine kjørevaner ettersom dette kan forlenge dekkene dines løpetid betydelig.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen