7 ting du må vite før din første kjøretur på motorvei

Planlegg for en fantastisk tur

Den første kjøreturen på motorveien kan være en skremmende erfaring. Frykten for å kjøre på en motorvei er svært vanlig, ifølge forskning av RAC, som sier at 8 av Storbritannias 38 millioner kjørere hevder at de «nesten aldri» kjører på motorveien. I møte med den hurtigflytende trafikken på motorveien, med tre felt hurtiggående trafikk, kan hvem som helst bli nervøs. Kjøring på motorvei er imidlertid mye tryggere enn all annen kjører, ifølge statistikken. På andre veier med hurtiggående trafikk, i ulik retning og hastighet, kan det fort bli utfordrende å kjøre. Motorveien, hvor alle kjører i samme fart og retning, er lettere å håndtere. Det er ingen skarpe svinger eller rundkjøringer å håndtere. Selv om hastigheten og antall biler kan gjøre deg nervøs, handler det først og fremst om din egen tankeprosess.

Forberedelser for reisen

Ikke stress, men start din første kjøretur på motorveien ved å puste dypt inn og slappe av. Les nøye gjennom motorveiseksjonen av kjørehåndboken, og gjør deg selv komfortabel med reglene, fartsgrensene og motorveiens oppsett. Gjør deg kjent med ruten du skal kjøre før du legger ut på reisen. Dette inkluderer antall kryss. Det er ikke trygt å lese kartet mens du kjører, og du bør ikke være avhengig av navigasjon via satellitter. Det er best å ta notater og skrive ned den mest relevante informasjonen i forkant. Ved å gjøre dette vil du være i stand til å se etter de relevante skiltene. Hold øye med blindsonen. Unngå alt som kan stjele oppmerksomheten din på reisen, som mobiltelefoner, snacks eller andre dingser.

Reis ikke alene

Forsøk å få med deg en erfaren sjåfør på reisen den første gangen, for å venne deg til kjøreprosessen på motorveien. Det vil gi deg en betryggelse mens du gjør deg kjent med å kjøre inn i, forlate og bytte kjørefelt på motorveien.

Kjør smart

Bruk hele lengden av påkjøringsfeltet når du kjører inn på motorveien, og øk farten gradvis. Kjør bent og hold deg til det første feltet helt til du blir vant med hastigheten. Alt av nøling kan føre til forvirring hos andre sjåfører, så vær tydelig i bruken av signaler. Dette vil hjelpe de andre sjåførene å forstå hva du gjør. Speil er essensielle når du kjører på motorveien, så forsikre deg om at dine er rene og korrekt posisjonert. Hold øye med speilene og forsikre deg om at du er oppmerksom på alt som skjer rundt deg. Når du har bestemt deg for å foreta en manøver, hold fast ved det. Se etter avkjørselsskiltet når du forlater motorveien for å forsikre deg om at du ligger i rett felt.

Ikke overskrid grenser

Det kan være avgjørende å dømme farten på andre biler, så vær forsiktig når du skal foreta en forbikjøring. Ideelt sett skal all unødvendig forbikjøring unngås. Bruk speil-signal-manøver-prosedyren når du du foretar en forbikjøring og beveger deg mellom feltene. Bruken av signal er avgjørende, spesielt ved bytting av felt. Et kjapt blikk over skulderen før du skifter felt vil forsikre deg om at ingen sniker seg fram i blindsonen din. Flett deg aldri inn og ut av feltet bare for å komme deg forbi. Det er anbefalt å se opp for større kjøretøy, som lastebiler og trailere, ettersom de har mye større blindsoner enn deg. Det er bedre å holde god avstand. Å holde trygg avstand fra bilen foran deg er spesielt viktig under våte eller islagte forhold. To-sekundsregelen er en praktisk måte å sørge for god avstand, og dermed unngå ulykker. Velg et fast punkt, som en lyktestolpe eller et skilt, og begynn å telle så snart bilen foran passerer den. Når du har telt til to skal din bil passere det samme punktet. Forsikre deg om at du er klar over avkjørselen i god tid før du må forlate motorveien, og hold et øye med hastigheten mens du kjører av. Unngå for enhver pris å ta for mye plass på veien, eller å kjøre for nært bilen foran, ettersom det kan føre til tre prikker i førerkortet og opptil 1000kr i bot.

Ta pauser

Det er absolutt utilrådelig å kjøre dersom du er trøtt, så ta jevnlige pauser og stopp når du er sliten. Tretthet kan senke responstiden din, og etter hvert forårsake ulykker, så det er best å ta 15-minutts pauser etter minst to timers kjøring på langturer. Det er alltid anbefalt å stoppe, ta seg noe å spise, strekke litt på bena og ta en liten hvil. Deretter kan du reise videre når du føler du er opplagt til det. Bruk disse pausene til å sjekke oljenivå, bremser, spylervæske og lufttrykket i dekkene for å forsikre deg om bilens tilstand.

Ikke overskrid fartsgrensen

Fartsgrensen på motorveien er 110km/t, men kan variere på ulike strekninger av veien. Vær derfor oppmerksom, og se etter fareskilt og skilt som indikerer fartsgrensen. Se opp for varierende hastigheter ettersom disse kan endre seg dersom det er mye trafikk og kø. Unngå å kjøre sakte forbi ulykker og eventuelle severdigheter da dette fører til opphopning, og potensielt kan forårsake ulykker. Dersom du kjører forbi en ulykke på motsatt side av veien må du ikke stoppe for å observere. Hold øye med skiltmarkørene som forteller avstanden. Hver strek representerer 100 meter. De indikerer avstanden i god tid før avkjørselen slik at det er mulig for deg å krysse feltene og ta avkjørselen. Forsøk å holde bilen ventilert. I tilfeller av dårlig sikt, skru på nødblink for å advare andre sjåfører og behold sidelyktene på. Dersom værforholdene er dårlige bør du kjøre sakte. Dette vil redusere stressnivået og nervepirrende situasjoner. Hvis bilen bryter sammen må du svinge over på veiskulderen så fort som mulig. Så snart du når veiskulderen, stopp bilen og søk hjelp, enten ved bruk av din egen telefon eller de oransje nødtelefonene langs motorveien.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen