5 feil du gjør når du kjører akkurat nå

Ifølge NHTSA, distrahert kjøring er ansvarlig for 10% av alle fatale krasjer. Og selv om du kan følge loven når det gjelder hva du kan og ikke kan gjøre, husk at ett feil trekk kan ende det hele.

Alt dette fikk meg til å tenke på alle de andre små feilene vi gjør i våre biler som ikke virker som en stor sak, men som faktisk er det.

1. Hands-Free telefonsamtaler

Det spiller ingen rolle om du har en mobiltelefon i hånden eller ikke. Du kjører fortsatt en 1500- til 3000-kilos blokk av stål nedover veien. Så mye kan gå galt raskt. Forskning har vist at det er snakkingen som distraherer sjåføren, ikke det å faktisk holde på telefonen. Den gjennomsnittlige person er bare i stand til å fokusere på fire oppgaver til enhver tid.

Når du står for all kjøring, styring, bremsing, akselerasjon, giring, skifte radiostasjonen, etc. - å ha en telefonsamtale velter balansen. Og det er ikke bare du som snakker; i en telefonsamtale må du lytte til personen, tenke over hva personen sier, og deretter svare personen. Alt dette tar bort dyrebar oppmerksomhet som bør være rettet mot. 

2. Vingling

En av de mest grunnleggende prinsippene i kjøring er å holde siden din. Høres enkelt nok ut, ikke sant? Men det er ikke.

Mange sjåfører følger ubevisst veimerkingen, mens andre gjør ikke det, eller det er manglende veimerking. Faktum er at i 2007, ifølge National Highway Traffic Safety Administration, døde 15 574 mennesker i krasj på grunn av at en sjåfør vinglet til motsatt felt. Samme år ble 13 041 mennesker drept som følge av kjøring i alkoholpåvirket tilstand. Ganske skummelt.

3. Unnlatelse av å slippe forbi på rett måte

Det er få ting mer irriterende enn å prøve å slippe til på en motorvei når en idiot ikke lar deg slippe til. Men unnlatelse av å vike på rett måte er mer enn irriterende, det er farlig. For sjåfører over en alder av 70 svikter å konsentrere seg med en stor blanding av trafikk. Dette er en stor årsak til kollisjoner. Disse sjåførene kan rett og slett ikke se de andre kjøretøyene, eller de misvurderer den tiden de har til å skifte fil. Men det er ikke bare eldre sjåfører. I 2007 var dette den femte største grunnen til fatale bilulykker.

4. Kjøring på rødt lys

Visste du at 75% av alle bilulykker forekommer i byer? Kan du gjette hovedgrunnen? Kjøring på rødt lys. Hvert år forårsaker sjåfører ca 1 000 dødsfall og nesten 90 000 skader, og den vanligste grunnen folk kjører på rødt lys er at de har det travelt.

Problemet har blitt så ille at mange stater har nå rødt lys kameraer installert på travle veikryss. Så langt har kameraene ført til en 10% til 40% nedgang i ulykker forårsaket av kjøring på rødt lys. Til det bedre eller verre, et potensielt innhugg på lommeboken ser ut til å hindre kollisjoner i et kryss.

5. Ligge på bremsene

Dette er en tøff en. Jeg bor i San Francisco, og å komme i sentrum må jeg kjøre ned en lang svingete ås. Bakken er så lang og bratt at jeg trenger ikke engang å bruke gasspedalen. Men bremsene er en annen historie. Selv om jeg vet at jeg ikke burde ligge på bremsene er det nesten umulig å ikke gjøre det. Så, hva skal jeg gjøre? Den riktige måten å bremse ned en lang vei er å kontrollere hastigheten med giring. Dette kalles "motorbremsing", som bruker komprimering av motoren for å bremse ned bilen. Hvis du har en manuell girkasse betyr dette at du skifter til et lavere gir, som å gå fra femte til fjerde gir i en fem-trinns girkasse. For automatiske girkasser bare skifter du til neste laveste gir, som fra D4 til D3. Vi bør alle være mer forsiktig når vi kjører der det er bratt. 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen