18 utrolige fakta om dekk

Dekk kan virke som en enkel del av det å få et kjøretøy til å bevege seg. Alle sjåfører vet at det er viktig å kjøpe dekk av høy kvalitet fordi det gir bedre kontroll over kjøretøyet, og dermed øker sikkerheten. Det er imidlertid veldig få som kjenner historien bak produksjonen og designet av dekk. Denne artikkelen er dedikert til å trekke fram de mest interessante og utrolige faktaene om bildekk som du kanskje ikke kjenner til.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Overraskende fakta om bildekk

  • Du vil bli overrasket av å finne ut hvor tidlig kjøretøy brukte «artillerihjul». Dekket i slike hjul var bokstavelig talt boltet fast til hjulet. Forestill deg hvor vanskelig det ville være å forandre slike dekk dersom produsenten produserte noe lignende i dag,
  • Moderne dekk er utelukkende svarte, men sjåføren kan «leke seg» med felger i sølv eller gull. Da dekkene først ble produsert var de hvite. Produsentene la til sinkoksid i gummien for å gjøre den sterkere og bedre, men det hadde en merkelig effekt. Det gjorde dekkene lysehvite.
  • Senere, i andre tiår av det 21 århundret, forpliktet produsentene sine ingeniører og designere til å finne en måte å utvide slitasjeperioden på. Forskere fant en løsning – de la til karbon svart, et biprodukt av petroleumsindustrien som ble et reddende verktøy. Det økte virkelig dekkenes varighet, men gjorde dem svarte.
  • Hvem var det som kom opp med karbon svart i begynnelsen? Binney & Smith, kjent for Crayola Crayons, solgte karbon svart til dekkprodusenten Goodrich. Resten av historien, om hvordan hvite dekk ble vite, kjenner du allerede til.
  • Du har kanskje hørt og Vogue Tyre and Rubber Company som har vært en dekkprodusent i over 100 år. Et kjent Vogue-dekk er et toppkvalitets luksusdekk, og er et produkt fra Vogue Tyre and Rubber company. Interessant å vite er det at whitewall-dekket originalt nærmest ble oppfunnet vet et uhell. Karbon svart ble sammensmeltet med sink hvit sidewall, som resulterte i oppfinnelsen av whitewall-dekket i 1914.
  • For lang tid tilbake var whitewalls på begge sider av dekket. På den tiden var kjøretøyene designet med åpne fendere på en slik måte at folk på gata kunne se begge sidene av dekket når kjøretøyet passerte.
  • «Raised white letter»-dekk er produsert med samme design og, la oss si på samme måte, som whitewalls. Gjennom et ekstra steg dekkes sideveggene med svart før gummien slipes av til de hvite bokstavene viser gjennom.
  • Goodyear-bedriften, som er en velkjent dekkprodusent på verdensmarkedet, liker eksperimenter. I 1961 eksperimenterte produsenten med belyste dekk. Det var ikke en trend på den tiden, og ingen kunne forutse at det skulle bli populært. Dekk ble belyst fra innsiden ved hjelp av glødelamper i glass og hadde en fin, myk glød. Som du forstår har disse dekkene blitt værende på markedet siden den gang.
  • Majoriteten av sjåfører liker punkteringsfrie (run-flat) dekk fordi de tillater deg å kjøre uten luft og komme deg til nærmeste mekaniker. Disse dekkene har enkelte ulemper som at de har tykkere sidevegger, men på tross av dette har BMW installert denne typen dekk på alle sine kjøretøy.
  • Forestill deg at omtrent 300 millioner dekk blir forkastet årlig. Det er ulike måter å resirkulere dekk på. Noen resirkuleringsbedrifter smelter gummien og bruker den til asfalt, mens makulerer den eller lager nye dekk. Hvis du har et par gamle dekk kan du male dem i lyse farger og bruke dem som dekorasjon i hagen.
  • Moderne kjøretøy selges ikke med reservedekk. Kjøretøysprodusenter vil få produktene ned i vekt og seller kjøretøy med lappesaker og en kanne med trykkluft.
  • Alle elsker Mini Cooper fordi den er pen og stilig. Det klassiske kjøretøyet kommer med et 165 millimeters vidt dekk. Den nye «Clubman» kommer med 225-millimeters dekk som er pakket rundt et dekk på 46cm.
  • Om du noen gang har blitt overrasket over å se uvanlige hastighetsmålinger i miles (mph) vil du få en forklaring. Tingen er at karakteren for hastighet er satt i kilometer. Når de konverteres til mph blir verdiene ulike.
  • Romferger har også hjul og dekk. De har vanligvis dekkstørrelsen til en semitrailer, men av en helt annen karakter. Derfor kan romfergehjul støtte opptil 63500kg og en hastighet på 418 kilometer i timen.
  • Michelin-produsenter likes også å eksperimentere med og utvikle sine produkt. Bedriften jobber med å utvikle «djulet» som er et luftløst dekk og hjul i én del. Et slikt nytt dekk kan eliminere punkteringsfaren og avskaffe behovet for utskiftbare slitebaner.
  • Listen med velkjente og hederlige dekkprodusenter er svært lang og inkluderer bedrifter som Michelin, Goodyear, Nokian, Intercontinental, Pirelli, også videre. Det finnes dekkprodusenter over hele verden, men ingen av de ovennevnte bedriftene produserer like mange dekk som Danmark, Hans Christian Andersens hjemland. Du vil kanskje bli overrasket over å høre at bedriften som står bak dette er Lego. Ja, samme bedrift som produserer Legoklosser for barn. Bedriften ble etablert i 1932 og begynte med dekkprodusering for sine byggeklossesett tretti år senere. I 2011 nådde dekkproduksjonen 318 millioner. Kan du forestille deg det?
  • Dekk har to hastighetskarakterer indikert med Z og Y. Originalt ble karakteren Z introdusert med en hastighetskarakter på over 240 km/t. Senere gjorde teknologien at produsentene måtte revurdere sin bruk av alfabetet for å kunne rangere dekk med høyere ytelse. Det var slik karakteren Y ble introdusert.
  • Verdens største dekk finner du i Allen Park som ligger i Michigan. Det er et tårn på rundt 12 tonn og over 240 meter. Det ble først introdusert til offentligheten som et Ferris-hjul på verdensmessen i 1965, før det senere ble flyttet til Allen Park. Det er en severdighet du ikke vil gå glipp av skulle du befinne deg i Michigan.

Nå har tankene dine om tradisjonelle dekk utvilsomt endret seg. Det ligger mye mer historie bak et enkelt svart bildekk enn det man skulle tro.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen