Slik unngår du flate flekker

Slik unngår du flate flekker

Hvis et bil står uten bevegelse i lang tid, kan det skade dekkene. Det resulterer med flate flekker. Men du kan forhindre at det skjer.

Her er hvordan flate flekker oppstår

Når dekkene forblir i samme posisjon i lang tid bæres vekten av bilen alltid på samme sted. Denne prosessen forvrenger dekkene. Både høye og lave temperaturer påvirker elastisiteten av gummi og legger til denne deformeringen. Jo tyngre kjøretøyet er jo sterkere er presset på dekket. Et campingvogn dekk er åpenbart utsatt for en helt annen belastning enn dekket på en moped. På noen dekk kan du se flate flekker, dekket er bare ikke rundt lenger. Disse flatene er også merkbare når du kjører. Det rumbler og homper. Deformasjoner som har oppstått av å stått i ro for lenge kan rette seg selv etter den første kilometeren med kjøring. Dette er selvsagt ikke riktig omsorg for dekkene. Det sliter materialet og gjør dekkene mer utsatt for ytterlige skader eller nye flate flekker. Hvis humpingen forblir under kjøring betyr det at dekket er permanent skadet eller at det har oppstått en ubalanse. I begge tilfellene bør du ringe din mekaniker for en vurdering og reparasjon.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Forebyggende tiltak

Hvis du vet at kjøretøyet ikke skal være i bevegelse på lang tid, kan du forhindre at flate flekker oppstår. Førere av klassiske biler, kabrioleter og motorsykler (kjøres vanligvis bare om sommeren), RV og tilhenger eiere bør derfor tenke på det på forhånd. Det enkleste du kan gjøre er å ta dekkene av i denne perioden, da vil du ikke få flate flekker i det hele tatt. Det anbefales også å øke dekk trykket litt før du parkerer bilen. Hvis du har tid til det kan du regelmessig flytte bilen litt. En liten endring av posisjon er nok til at trykket skal konsentrerer seg om en annen del av dekket. Det er imidlertid et 2 sider av samme sak, å opp-jekke bilen eller motorsykkelen. På den ene siden er både dekkene og støtdemperen avspent på grunn av ingen kontakt med bakken. På den annen side vises trekkstyrker på hjuloppheng, dette er en ganske uvanlig belastning som kan føre til skade. Det er viktig å jekke på en flat overflate. Ellers kan støttene gli unna. Det finnes også ulike varianter av dokumenter for dekkene. Luftdekkeputer er fylt med luft. De er plassert i uoppblåst tilstand foran hjulene, så bilen skyves på dem, og putene blåses opp. Du bør sørge for at det ikke er skarpe gjenstander under puten før du pumper. Det kan være nødvendig å legge ut en ekstra pute. Videre må lufttrykket kontrolleres jevnlig og korrigeres om nødvendig mens bilen holder seg på putene. Dette gjelder spesielt hvis puten er utsatt for høyere temperatursvingninger. Andre dekk puter, også kalt dekk beskytter eller dekk-sko, består av en skumblanding. Putene hjelper til for å gjøre slik at dekkene ikke får noen flate flekker tross belastningen på bunnen. På denne måten blir de ikke deformere. Putene er imidlertid ganske dyre. Høyde kompensasjonen som tilbys av en slik pute er forskjellig og er avhengig av forskjellene i produktene. Til tross for den høye sideveggen på en dekk pute kan fortsatt dekk bli presset i bakken.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen