Registrer dekk i vognkortet

Informasjon i kjøretøydokumentene

Vognkort - fra oktober 2005 refereres det til som del I av kjøretøyets vognkort - som vil inneholde en indikasjon på dekkene som er godkjent for det aktuelle kjøretøyet. Man kan finne detaljert informasjon om størrelser på dekk i Artikkel 15.1, 15.2 og 15.3. - Informasjonen står henholdsvis for hver akse. Endringer i dekk er også nevnt i artikkel 22. I eldre vognkort er det flere størrelser å velge mellom. Du kan fortsatt bruke disse papirene. Spesifikasjonen av en enkelt dekk størrelse i det nye kjøretøyets vognkortet betyr imidlertid ikke at bare denne spesielle dekk størrelsen er tillatt.

Finn flere tillatte dekk

Andre tillatte størrelser finnes i EEC eller EC Certificate of Conformity, også kjent som CoC-papir (Certificate of Conformity). Siden 2005 må bilprodusenter overlevere denne noteringen når de selger en ny bil. Den inneholder alle typer tekniske data om kjøretøyet, Den inneholder alle typer tekniske data på bilen, inklusive artikler 32 og 50 med informasjon om alle godkjente dekk størrelser. Hvis du ikke har eller mister ditt CoC-papir, kan du be om det fra bilprodusenten mot et gebyr. Mange produsenter har også satt tilsvarende databaser med søkefunksjon online. Hvis dekket ikke er nevnt i bilens vognkort, men det finnes i CoC-papirene, kan det monteres uten å tenke to ganger. Som bevis for politiet og spesielt Teknisk inspeksjons forening, bør en kopi av CoC-papiret alltid transporteres i bilen. Dekk størrelsen kan også innskrives i del I i vognkortet etterpå, da er det ikke nødvendig å ha CoC-papiret i bilen. Dette tillegget er ikke obligatorisk.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Individuell rapport eller individuell godkjenning

Hvis dekkene ikke er nevnt i bilens vognkort eller COC-papirene, må en ekspert utarbeide en mening om dekkets sikkerhet. En slik "eksepsjonell uttalelse av fakta"er nevnt i del I, artikkel 22 i kjøretøyets vognkort, er alltid avgiftsbelagt. Eksperten kontrollerer dekkets egnethet og monterbarheten på felgen - dette krever at dekkprodusenten skaffer et sertifikat. Hvis alt er greit, vil eksperten utstede en rapport kjent som General Operating License. Endringen vil da være angitt i del I, artikkel 22 i kjøretøyets vognkort som en offisiell ABE-mal.

Kjøring med uautoriserte dekk

Kjøring med uautoriserte dekk er selvsagt ikke tillatt og kan også være svært kostbart. Hvis det bare er en del av bilen som ikke er offisielt godkjent - selv om det bare er et dekk vil godkjenningen for hele kjøretøyet umiddelbart bli fjernet. Du kan ikke kjøre uten operativ lisens - politiet kan sikre det. Du kan også miste forsikringsdekning under slike omstendigheter.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen