Kunsten å velge dekk: Hvordan velge riktig gummi for kjerra di

Dekk er ikke alle skapt like. Ulike kategorier av dekk bruker nøye konstruerte gummiforbindelser for å maksimere ytelsen i bestemte temperaturområder. Videre er trådmønstre finstemt for å optimalisere håndteringsegenskaper for ulike værforhold. Før du velger ditt neste sett med dekk, bør du vurdere hvilken kategori som best passer dine kjørebehov.

Helårsdekk: Tusenkunstneren

Helårsdekk er designet for å brukes året rundt i alle værforhold. De er konstruert av en gummiblanding som er myk nok til å overleve vintertemperaturer samtidig som det gir tilstrekkelig håndteringsytelse i varmt vær. Deres slitebanemønstre er laget hovedsakelig for å spre regnvann, men de er fortsatt brukbare i snødekte forhold. Med deres allsidighet kommer med flere kompromisser.

Hvis du bor i et klima som ikke opplever mye snøfall, er helårsdekket et godt valg så lenge du ikke er opptatt av å få maksimalt nivå av håndteringsytelse ut av bilen. Du kan montere de og være trygg på at de vil gi tilstrekkelig grep i alle forhold uten å måtte bytte dekk når årstidene endres.

Sommerdekk: Ytelseshåndtering for bilentusiaster

Hvis du bor i et varmt klima, eller hvis du liker dristig kjøring på svingete veier, velger du et sett med sommerdekk. I temperaturer over 40 grader Fahrenheit er dekkenes gummi sammensatt mykere enn helårsdekk, og de kan gi vesentlig bedre grep. Men hvis temperaturen synker under 40 grader, stivner gummisammensetningen opp betydelig og er utsatt for sprengning.

I motsetning til det mange tror, sommer dekk vil ikke nødvendigvis ofre ytelse i regnfulle forhold. Slitebanemønsteret på ordinære sommerdekk er like effektiv på å spre vann som mønstrene på sine helårs-kolleger.

Men det er forskjellige kategorier av sommerdekk som faktisk ofrer grep i våte forhold. Høy-ytelses sommerdekk tilbyr økt grep på tørre veier mens de fremdeles gir anstendig ytelse i vått vær. Ultra-høy-ytelses sommerdekk er mer tilbøyelige til å skli på våte forhold, men de vil vesentlig øke bilens håndteringsytelse i tørre forhold. Hvis du er en sann bilentusiast kan du velge Max-Performance sommerdekk. De er mye mer tilbøyelige til å skli og vannplane i regnet, men de vil gi deg kompromissløs ytelse på tørre veier.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Vinterdekk: overlev snøsesongen

Hvis du bor i et område med betydelig snøfall er det en god idé å skifte til vinterdekk før snøstormen ankommer. Vinterdekk har en gummisammensetning ment for å tilby maksimalt grep i temperaturer under 40 grader Fahrenheit. Deres slitebanemønster er designet for å rive gjennom snøen og gir deg maksimal ytelse selv når veiene er på sitt glatteste. Faktisk, mange forhjulsdrevne og bakhjulsdrevne biler utstyrt med vinterdekk vil gi bedre resultater i snøen enn firhjulstrekkere utstyrt med helårsdekk.

Problemet er at det å gjentatte ganger skifte av og på det samme settet med dekk kan svekke og gjøre dekkene usikre. Hvis du ønsker det beste fra begge verdener må du kjøpe et ekstra sett med hjul i tillegg til vinterdekkene. På den måten kan du nyte den store håndteringsytelsen av sommer dekk for det meste av året, så du kan bytte til vinterdekk så snart temperaturen synker.

For det utrente øye kan dekkene virke ganske enkle og ubetydelige. Men de er faktisk en av de viktigste komponentene på bilen når det gjelder sikkerhet og ytelse. Uansett hvor mange kollisjonsputer og elektronisk stabilitet bilen er utstyrt med, er dekkene det eneste som forbinder deg og asfalten. Et nøye utvalgt sett med dekk kan gjøre bilen mye tryggere, raskere og mer effektiv.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen