9 ting alle sjåfører trenger å vite om dekk

Dagens biler er fullpakket med imponerende funksjoner. Stabilitetskontroll. Kjøreassistanse. Enda kraftigere motorer. Men uansett hvilken teknologi som finner sin vei inn i bilen din – er det dekkene som kobler den til veien, noe som gjør deres konstruksjon og vedlikehold avgjørende for sikker og effektiv kjøring.

Så, hva trenger du å vite? Følg disse nyttige tipsene:

Ventilstengler er avgjørende. De små toppene på ventilene bidrar til å holde ut fuktighet og smuss, samt gi en ekstra tetning til ventilkjernen, holde luft i dekkene og bidra til å opprettholde dekkstrykket.

Kontroller håndboken. Riktig dekktrykk er viktig for sikkerhet, komfort og drivstofføkonomi, og kan forlenge levetiden til dekkene dine ved å redusere sjansen for ujevn slitasje. Men ikke sjekk oppslagstavlen på bensinstasjonen for denne informasjonen. Der er det maksimale trykket som er tillatt for dekket oppført. Det riktige lufttrykket kan bli funnet ved å sjekke bilens bruksanvisning eller en lapp som finnes på førersiden av døren, hanskerommet eller på drivstofflokket.

Pass på under-inflasjon. Selv når dekkene ser ut som de er fulle, kan de fortsatt mangle så mye som 50 prosent. Under-inflasjon kan føre til dekkfeil, og dekk som mangler 8 pund per kvadratmeter (PSI) eller mer, kan øke drivstofforbruket med så mye som 4 prosent.  

Værforholdene. Utendørs temperatur kan påvirke dekkstrykket mer enn du kanskje hadde forventet. I gjennomsnitt sier ekspertene at dekktrykket reduseres med ca1 PSI for hver 10-grader Fahrenheit temperaturen faller med. De skiftende årstidene er en god påminnelse om å kontrollere trykket.

"Helårs" dekk har sine begrensninger. Helårs-dekkene er ment for moderat vær. Monter vinterdekk for å håndtere vinterføre.

Kontroll av slitasje er lett. Mønsterdybden skal være på mer enn 2/32 tommer.

Off-roadkjøring krever off-road dekk. Veidekk kan være i stand til å håndtere sporadisk kjøring nedover en grusoppkjørsel eller grusvei, men når du er på off-road, trenger du noe mer robust, som er konstruert for den typen bruk.

Dekkene skal kontrolleres regelmessig. Hver måned og før lange turer så bør du gjøre deg til vane å følge denne enkle rutinen: kontroller dekktrykket, kontroller mønsterdybden, og kontroller dekkens generelle tilstand for å se etter kutt, sprekker, splitter, punkteringer, uregelmessig slitasje og buler.

Kjenn begrensningene til dekkene dine.  Hvis du er den type sjåfør som trår mer på gassen enn du trår på bremsen, så velg dekk designet for høy ytelse, noe som gir godt grep og håndtering av bilen.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Nå som bilene begynner å bli høyteknologiske, ikke glem at valg av dekk og det å holde de i god stand, er to av de viktigste tingene du kan gjøre for å holde deg trygg på veien.

 

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen