Diesel uten NOx-utslipp? Det kan være mulig

Loughborough University kan ha oppdaget et virkelig gjennombrudd for ren diesel.

En britisk forskningsgruppe ved Loughborough University i Leicestershire, England, hevder å ha et nytt system for å redusere, og muligens eliminere, farlig NOx-utslipp fra dieselmotorer. Gruppen sier at med god støtte (les: penger) kan teknologien nå markedet innen to år.

Dette systemet kalt ACCT (ammonia creating and conversion technology), og konverterer AdBlue, den lett tilgjengelige såkalte dieseleksosvæsken brukt av de fleste dieselkjøretøy, til en ammoniakkrik løsning som dekonstruerer nitrogenoksidene, og etterlater ufarlig nitrogen og vann. Nøkkelen er at ACCT kan jobbe på lave temperaturer, mens AdBlue må oppnå normal driftstemperatur for å fungere skikkelig.

Foreløpige rapporter, basert på et studie av Skoda-drosjer, viser at det kan fange 98 prosent av NoX, sammenlignet med 60 prosent med det nåværende systemet.

Professor Graham Hargrave, en av studiets ledere, sier at NOx bare er det første steget. “NOx er seriøst” sa han, “men det er virkelig et punktkildeproblem”. Det er bare viktig i en liten minoritet av steder. Løs det og du kan fortsette å redusere CO2, som er viktig overalt.”

Teamet sier det vil samarbeide med en stor leverandør om dette, og ikke bare én produsent, for å akselerere spredningen.

Denne forskningen er betimelig tatt i betraktning at byer og land jobber med å finne ut hvordan de kan rense luften. Roma, sammen med Paris, Madrid, Mexico City og Aten, Hellas, har planer om å forby diesel, enten innenfor bygrensene, eller byens sentrum. Porsche holder fast ved drivstoff i minst en generasjon til av Cayenner, mens FCA planlegger å forlate det i 2022. Ford har imidlertid nettopp lagt Power Stroke V-6 til sin F-150 lineup. Uansett vil alle produsenter følge oppmerksomt med.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen