Etiketten på EU-dekk: hva sier etiketten?

Det er ikke bare vaskemaskiner og kjøleskap som har en etikett på grunn av bestemmelser fra EU, men dekk er også siden den 1. november 2012 utstyrt med en EU-etikett. Vi forklarer merkesystemet nedenfor.

Hvilke kriterier indikerer etiketten på dekkene?

De som er ansvarlige har bestemt seg for å dele informasjonen inn i tre hovedkriterier: drivstoffeffektivitet, sikkerhetsfunksjoner og støynivå av enten sommer eller vinter dekk.

Drivstoffeffektivitet

Etiketten viser effekten fra A (Meget god) til G (Lav). Klasse D finnes ikke. Forskjellen i drivstofforbruket mellom reiser med klasse A- og G-linjer kan ifølge kommisjonens beregninger være opp til 7,5% og enda høyere i næringslivet. Forbruket stiger med 0,15 liter opp til klasse G i en bil med et gjennomsnittlig forbruk på 6,6 liter pr. 100 kilometer i klasse A.

Sikkerhetsfunksjoner

Igjen er disse blitt delt opp i klasser fra A til G, hvor F er den korteste bremselengden og den maksimale bremselengden er delt opp basert på våte forhold. Klasse D eksisterer ikke her heller. Bremselengden med et klasse A-dekk kan ifølge kommisjonen være opp til 18 meter kortere ved en hastighet på 80 m/time. Dette er en reduksjon på opptil 30% på våte veier.

Bredde: Høyde: Diameter:
Hastighetsindeks:

Støynivå

Støynivået er uttrykt i desibel uten kategorier, men bare med et nummer og et symbol til venstre. Dette piktogrammet har tre striper. Jo mer svarte striper, jo høyere støynivå. Fra og med i år, vil en ny støygrensen bli brukt av EU. Hvis de tre stripene er svarte, har dekket nådd den tidligere gjeldende grensen. To svarte linjene betyr at den nye grensen blir respektert eller har vært under grensen med opp til 3 desibel. En utkant symboliserer et underflyt på mer enn 3 desibel. Selvfølgelig, avhenger de faktiske verdiene av de tre kategoriene kjørestil, bilens tilstand og miljøforhold under kjøring.

Hva angir ikke etiketten på dekket?

Generell håndtering (bremsing, stabilitet, osv.) på tørre veier fordi europeiske dekk ofte forventes å være en del av EU-standarden. Egenskaper for vannplaning, slitasje, oppførsel på vinterveier. All denne informasjonen må organiseres annerledes av føreren, for eksempel ved å studere dekktestene. BRV (Federal Trade Association of Tyre of Tires and Craft Vulcanizer) og WDK (Tyske dekkbransjens bransjeorganisasjon) påpeker at EU-etiketten på dekkene er viktig, men ikke angir all informasjon om dekkene.

Hva er etiketten for?

Etiketten er gitt under den europeiske reguleringen av dekkmerking i henhold til EC/1222/2009. Målet er å opprettholde og forbedre sikkerhet, miljø og teknisk kontroll. Etiketten fremmer rolige og trygge dekk med lavt drivstofforbruk som bare er sikre når det gjelder våtgrep.

Hvor kan jeg finne etiketten?

Det er et merkekrav. Produsenter, importører og forhandlere er ansvarlige for dette. Leverandører må inkludere etiketten i reklamemateriell og publisere det på nettstedet. Videre er et klistremerke er plassert på slitebanen. Forhandlere må sørge for at dekkene har blitt utstedt med en slik etikett eller er synlig i umiddelbar nærhet av dekket og vist til kunden før kjøpet. Dersom kunden ikke ser skikkelig på dekkene før de kjøper dem, for eksempel, når de kjøper på nettet, må informasjonen være tilgjengelig. Forhandlere som selger biler, inkludert dekkene, bør også gi informasjon på etiketten før du kjøper noe. I tillegg får kjøpene alltid informasjon på eller sammen med faktura. EU har svært strenge regler. Derfor angir de hvor mye lim det bør være, nemlig minst 7,5 x 10 tommer bred og høy, men ikke mer enn 250 kvadratcentimeter og et maksimum på 22 cm.

Hvilke dekk gjelder EU-etiketten for?

Etiketten ble bestemt den 1. november 2012 for alle lette og tunge kjøretøysdekk som blitt produsert etter den 30. juni 2012. Med unntak av motorsykkeldekk, regummierte dekk, off-road dekk for kommersielle kjøretøyer, vintagedekk (felger for kjøretøy registrert før den 1. oktober 1990 for første gang , T-type reservedekk med en hastighet på opp til 80 km/t for en felgdiameter på mindre enn 254 mm (10 tommer) eller større enn 635 mm (25 tommer), dekk med spesifikke forbedringer av trekkraft, f.eks. topper og racingdekk.

Abonner på vårt nyhetsbrev

Svar til: {{replyComment.author}}
alle felter er obligatoriske
Kommentar ble sendt inn

Tilbake til toppen